СТАТИИ‎ > ‎

Google се приъседини към опозицията на SOPA

публикувано 19.01.2012 г., 13:54 ч. от Matey Zhostov   [ актуализирано 10.01.2013 г., 17:41 ч. от Матей Жостов ]
Google, собственик на най-популярната онлайн търсачка и една от най-влиятелните компании в правителството на САЩ, утре ще публикува линк на официалната си страница в знак на протест срещу новите законопроекти за борба с пиратския софтуер. Компанията, както и много други гиганти в технологичната индустрия се обявиха против решението на конгреса на САЩ и споделиха, че ще защитят публично интересите си.

Google потвърдиха в своето изявление, че ще се присъединят към Reddit и Wikipedia и утре ще представят символично своя протест срещу законопроектите SOPA (Stop Online Piracy Act) и PIPA (Protect IP Act), приети от членове на конгреса и подкрепени от големите компании заети в сферата на компютърните игри, музиката и киното. Софтуерният гигант обаче не поясни какво точно ще съдържа линка, който ще предостави на потребителите си в знак на протест.

Нито една от акциите на софтуерните компании обаче няма да бъде толкова радикален, както тази наWikipedia. В опозиция на законодателството, английската версия на онлайн енциклопедията ще бъде спряна за едно денонощие, като потребителите няма да имат достъп до нейните услуги. През изминалия уикенд поддръжниците на SOPA и PIPA отнесоха много нападки от страна на технологичните гиганти, след като започна гласуването на решенията. Едно от предложенията например гласеше всички доставчици на Интернет, действащи на територията на САЩ да забранят достъпа на чужди уебсайтове, обвинени в пиратство на съдържание.

автор: Мая Иванова
източник:http://www.kaldata.com