СТАТИИ‎ > ‎

КОЙ ПРИТЕЖАВА ПРАВАТА НА ВАШИЯ УЕБ САЙТ

публикувано 26.04.2012 г., 16:15 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 20.07.2012 г., 11:03 ч. ]
Вие сте писател или художник, творец или изобретател и имате нуждата да изразите себе си и Вашето творение по някакъв начин. Наемате професионален уеб-дизайнер и му плащате да превърне душата Ви в част от Електронната вселена. Всичко е готово и Вие вече можете да покажете на целия свят това, което е било в сърцето Ви.

Тук обаче изниква един въпрос. Това късче от душата Ви, принадлежи ли на Вас?

Липсата на валиден документ, издаден на Ваше име, може да Ви доведе до сложни ситуации, каквито не сте очаквали да се случат. Помнете, че в закона и в бизнеса няма прости неща.

Трябва да правим разлики между авторско право на дизайна, което включва графики, снимки, скриптове, хипер-връзки и други елементи и авторското право за съдържанието.

Има случаи, когато уеб сайтът е създаден от различни хора и по този начин собствениците на отделните елементи са няколко.

Ако Вие сте фотограф и сте писали текстовете за сайта си, Вие притежавате авторските права за тези материали. В случай, че сайтът е създатен от уеб специалист, който е написал кода и е създал структурата на сайта, той притежава правата за начина по който Вашите творби са показани в Интернет страницата. Правата могат да бъдат негови, или на фирмата, за която работи. Това зависи от неговия договор. Но, ако искате изцяло правата за Вас, трябва да извършите легално споразумение, в което изрично да се посочва това.

Има няколко вида споразумения, които могат да се сключат. Необходимите в случая са Ваш проект и наето частно лице, което да го създаде. С него може да сключите споразумение за притежание на авторските права. Друг случай е, ако лицето работи за Вас по договор, в който изрично се заявява, че Вие сте собственика на целия проект.

Имайте предвид, че ако използвате безплатни материали от Интернет, някой все пак притежава правата за тях. Вие можете само да ги ползвате, не да бъдат Ваши, или да ги продавате или предоставяте на трети лица без съгласието на създателя им.

Наистина, Вие имате свободата да творите и създавате, да изразявате себе си или да правите бизнес, но навлизайки в водите на Интернет, Вие навлизате и в Закона. Затова най-мъдрото решение е винаги да сключвате писмени легални споразумения.

Статията не е официален легален съвет. Този материал не дава пълна, а само основна информация по темата. За да сте наясно с всички въпроси, които Ви интересуват, трябва да се консултирате с адвокат, запознат със законите на страната

http://www.webdesign-bulgaria.com/article_copyright.html