СТАТИИ‎ > ‎

"Краят на интернет" се отлага - SOPA ще бъде основно преработен

публикувано 19.01.2012 г., 13:58 ч. от Matey Zhostov   [ актуализирано 10.01.2013 г., 17:42 ч. от Матей Жостов ]
Под натиска на общественото мнение и администрацията на САЩ авторите на антипиратския законопроект SOPA (Stop Online Piracy Act) се съгласиха да премахнат най-спорните положения от документа. Така противниците на най-строгия американски законопроект в историята удържаха две стратегически победи - от една страна, те бяха подкрепени от администрацията на САЩ, а от друга - принудиха авторите на проекта да изключат от него най-противоречивите текстове.

За готовността да бъдат направени промени в SOPA, внесен за разглеждане в американския Конгрес, съобщи авторът му Ламар Смит.

Според него, от текста на документа ще бъде заличена статията, задължаваща хостинг компаниите и доставчиците на интернет услуги и търсачките, при искане от страна на притежателя на авторските права да блокират сайтове, за които се предполага, че нарушават авторски права.

Това се случи само няколко дни, след като администрацията на САЩ директно изрази отрицателно отношение към SOPA. На 14 януари в официалния блог на администрацията беше публикувано съобщение, че приемането на закона заплашва свободата на словото в интернет и възпрепятства развитието на глобалната мрежа, а към критиките се присъедини и президентът на страната Барак Обама.

Едновременно с това, в блога бе заявено, че интернет пиратството е сериозен проблем, който изисква законодателно решение.

Ще припомним, че в сегашния си вид законопроектът SOPA дава на правителството на САЩ и притежателите на авторски права и търговски марки правото да изискват от съда да блокира достъпа на американските граждани до ресурси, свързани с нарушаване на интелектуалната собственост, както и до сайтове, търгуващи с пиратски или фалшиви продукти. В законопроекта се предлагаше блокирането на достъпа до сайтовете да става чрез системата DNS, като с изпълнението на тази задача бяха натоварени интернет провайдърите.

автор: Ст. Стефанов
източник:http://www.kaldata.com