СТАТИИ‎ > ‎

Три мита за интернет пиратството

публикувано 6.10.2012 г., 11:07 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 6.10.2012 г., 11:08 ч. ]
По света вече се шири твърдението, че интернет пиратите винаги ще печелят битката, така че усилията, които се хвърлят за спирането на онлайн пиратството са безсмислени. Причината за това разбиране е, че техниките за пиратство се развиват по-бързо, отколкото усилията, за да бъдат спрени. И въпреки че това е и гледната точка на много хора в технологичната общност, то това не означава, че е вярно.

Ето защо решихме да ви представим кои са трите мита за интернет пиратството според Mashable, които разбиват традиционното мнение, че пиратството винаги печели. Според експертите, има три водещи мита, които популяризират идеята, че онлайн пиратството е неизбежно и не може да бъде спряно. Ето едно бързо резюме на тези ‘митове’ и защо разясняването им е важно, за да знаем как да се справяме с неоторизирано онлайн съдържание.

Мит # 1: Не може да се конкурирате с безплатното съдържание

Този мит често е използван от собствениците на съдържание, за да оправдаят грубите мерки срещу пиратските сайтове и отделните потребители. В края на краищата, защо да си купуваш песен или филм, когато можеш просто да го изтеглиш безплатно от пиратски сайт?

Един бърз поглед към процъфтяващите Amazon и iTunes обаче доказва точно обратното. Оказва се че най-ниската цена (включително ‘безплатен’) не е единственият определящ фактор за потребителските покупки. Фактори като надеждност, удобство, обслужване и качество също имат много голямо значение за хората, които купуват онлайн съдържание.

Мит # 2: Пиратството не пречи на продажбите

Според този мит, хората, които използват сайтове за споделяне на съдържание така или иначе никога не биха плащали за съдържание, а ‘честните’ потребителите никога не биха се обърнали към пиратството. Това е много погрешно, тъй като има доста доказателства за това, че когато някой не може да гледа любимия си филм, а иска да го направи, той не си купува DVD диска за своята колекция, а си го сваля от пиратски сайтове. Така че, пиратските сайтове всъщност се отразяват на пазара за авторско съдържание.

Мит # 3: Инициативите за борба с пиратството не работят

Законите за споделяне на файлове са не само репресивни, но и неефективни, смятат повечето потребители. Първата част на е спорна, но втората е очевидно невярна. Едно неотдавнашно проучване сочи, че анти-пиратските закони работят. След появата им, броят на онлайн законните покупки на музика (особено за жанрове като рап и хип-хоп, които са подложени на високи нива на пиратство) са се увеличили. Оказва се, че дори новината за предстоящ нов закон кара хората да търсят законни алтернативи.