ПО СВЕТА


Американски оператор ще отказва интернет достъп на пирати

публикувано 7.11.2018 г., 22:47 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 7.11.2018 г., 22:47 ч. ]

Aмepиĸaнcĸият тeлeĸoмyниĸaциoнeн гигaнт АТ&Т мoжe cĸopo дa oтĸaзвa интepнeт ycлyги oт вcяĸaĸъв вид нa пoтpeбитeли, ĸoитo мнoгoĸpaтнo ca yличaвaни в интepнeт пиpaтcтвo. Aĸo дaдeн ĸлиeнт нaтpyпa oпpeдeлeн бpoй пpeдyпpeждeния – зaceгa дeвeт – чe cвaля нeзaĸoннo cъдъpжaниe oнлaйн, тoй щe бъдe oтpязaн изцялo oт cвeтoвнaтa ĸoмпютъpнa мpeжa. АТ&Т възнaмepявa дa нaлoжи пъpвитe нaĸaзaния нa пoнe дyзинa пoтpeбитeли дo бpoeни дни. Toвa щe e вaжнa ĸpaчĸa зa oпepaтopa и дocтaвчиĸ нa интepнeт, ĸoйтo oт минaлaтa гoдинa имa coбcтвeни пpaвилa зa бopбa c пиpaтcтвoтo, cлeд ĸaтo oпитът нa индycтpиятa дa cъздaдe дoбpoвoлнa paмĸa зa cпpaвянe c пpoблeмa в лицeтo нa Соруrіght Аlеrt Ѕуѕtеm ce пpoвaли. „Koгaтo пpeдyпpeждeниятa и oпититe дa oбяcним нa ĸлиeнтитe, чe тoвa ĸoeтo пpaвят, e пoгpeшнo, ce пpoвaлят, ocтaвa caмo дa cпpeм изцялo дocтъпa дo интepнeт“, ĸaзвa ĸoмпaниятa. Πpи пpилaгaнeтo нa ĸpaйнaтa мяpĸa тя щe пoлзвa cигнaли, пoдaдeни oт HΠO-тa и нocитeли нa aвтopcĸи пpaвa, ĸoитo ca ycтaнoвили cпoдeлянeтo и cвaлянeтo нa зaщитeнo cъдъpжaниe. C тoвa АТ&Т щe cтaнe пъpвият aмepиĸaнcĸи oпepaтop, ĸoйтo cпиpa изцялo интepнeт дocтъпa нa „xpoничнитe“ пиpaти. Πo дaнни нa Ѕаndvіnе oт oĸтoмвpи 2018 г., тopeнт тpaфиĸът в CAЩ e нa втopo мяcтo в cвeтa пo yвeличeниe.

https://www.kaldata.com/it-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-%D1%89%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5-297424.html

Интернет пиратството процъфтява, начело са САЩ и Русия

публикувано 2.04.2018 г., 2:36 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 2.04.2018 г., 2:37 ч. ]


Потребителите в света са направили общо 300 милиарда посещения в пиратски сайтове през миналата година


Около 53% от цялото пиратство се извършва през нелицензирани стрийминг платформи

Цифровото пиратство процъфтява, въпреки нарастващата популярност на легални стрийминг услуги като Netflix и Spotify, сочат резултатите от проучване за 2017 г. на лондонската консултантска компания Muso.

В световен мащаб потребителите са направили общо 300 милиарда посещения в сайтове за интернет пиратство през миналата година, което е с 1,6% повече спрямо 2016 г. Но докато през 2017 г. се увеличават нелегалните стрийминг гледания и сваляния на телевизионни предавания и музика, пиратството на кино филми намалява, сочи анализът на Muso.

Телевизията заема повече от една трета от докладваната глобална пиратска дейност, със 106,9 милиарда посещения, следвана от музиката (73,9 милиарда) и филмите (53,2 милиарда). Около 53% от цялото пиратство се извършва през нелицензирани стрийминг платформи, като в САЩ делът им е много по-висок – 94% за телевизионно съдържание и 77% за филми.


„Нашите данни показват, че пиратството е по-популярно от всякога”, коментира главният изпълнителен директор на Muso Анди Чатърли. „Стана ясно, че стриймингът е най-популярният начин потребителите да получат достъп до съдържание, било то чрез легитимни или незаконни канали”.

В действителност, нивото на пиратската дейност през 2017 г. е дори по-високо, отколкото съобщава Мусо. Понастоящем фирмата проследява данни и от Китай, Тайван, Япония, Южна Корея и Северна Корея, но тези държави не фигурират в анализа за 2016 и 2017 г.

Както и в миналите години, САЩ са дом номер едно на дигиталните пирати, с 27,9 милиарда посещения на сайтове за пиратство през 2017 г. След тях се нареждат Русия (20,6 милиарда), Индия (17,7 милиарда), Бразилия (12,7 милиарда), Турция (11,9 милиарда), Япония (10,6 милиарда), Франция (10,5 милиарда), Индонезия (10,4 млрд.), Германия (10,2 млрд.) и Великобритания (9,0 млрд.).

Телевизионното пиратство, измерено чрез посещения на пиратски сайтове, се е увеличило с 3,4% в световен мащаб през 2017 г. Към края на годината ТВ пиратството, базирано на торенти, се увеличава, но остава само 5% от цялото телевизионно пиратство. Музикалното пиратство е скочило с 14,7%, дори след изключване на „stream-ripper” сайтовете, вкл. youtube-mp3.org, през мивалата година.

Същевременно, филмовото пиратство се е понижило с 2,3% през миналата година, въпреки че активността, базирана на торенти, също се е увеличила в световен мащаб към края на 2017 г. и достига 20% от цялото пиратство на филми. Активирането на „peer-to-peer” пиратството може да се дължи на блокиране или изключване на незаконни сайтове за видео стрийминг, коментира Muso.

Що се отнася до устройствата, пиратството продължава да клони сериозно към мобилните устройства. Около 87% от посещенията в сайтове за пиратство са чрез мобилни устройства, в сравнение с 13% на настолни компютри.

Източник:  https://technews.bg/article-107060.html

„Най-лошият интернет пират на Швеция“ глобен с 480 000 евро

публикувано 21.12.2013 г., 21:08 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 21.12.2013 г., 21:09 ч. ]

пиратство20.12.2013, 23:52

Швеция може и да е известна като мястото, в която се е зародил един от най-популярните торент сайтове - The Pirate Bay, но това не значи, че в страната не тече постоянна битка с пиратството. По-рано този месец 28-годишен мъж е бил осъден да плати 4.3 милиона шведски крони (480 000 евро) заради това, че е качил един-единствен филм в интернет, съобщава PixelMedia.bg.

Лентата е на студиото Nordisk Film AS, като според техни изчисления дължимата глоба покрива финансовите загуби, които пиратът им е нанесъл. Съдебното дело е било заведено с помощта на групата Rights Alliance, която се бори с нелегалното разпространение на мултимедийни материали в интернет.

Те наричат 28-годишният мъж, чието име не бива разгласено, „най-лошият интернет пират на Швеция". Той е качил в различни торент сайтове над 518 филма. Интересно е обаче, че пиратът ще плати глоба единствено за продукцията на Nordisk Film AS, тъй като само това студио е направило оценка какви загуби са им били нанесени. Ако и други компании бяха последвали примера им, 28-годишният мъж щеше да се раздели с много по-сериозна сума.

Относно тежката глоба се изказва и Пиратската партия на Швеция. Организацията защитава правата за свободно разпространение на информация в интернет, като твърди, че подобни казуси показват колко е остаряло законодателството в страната. Добавя се, че е нужна промяна, за да бъдат отразени спецификите на виртуалното пространство.

В последните години имаше още подобни случаи, в които отделни личности биваха осъждани свирепо заради качване на филми и музика в интернет без позволение. Въпреки това съществуват множество дискусии дали тези мерки са оправдани. При всички положения, организации като Rights Alliance ще продължат своята дейност - от официално съобщение на групировката става ясно, че тепърва ще се завеждат още дела срещу други пирати.

Как ще се бори Google с пиратското съдържание в Интернет

публикувано 16.12.2013 г., 22:30 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 16.12.2013 г., 22:30 ч. ]


Google предприеха нова важна стъпка към това да се борят успешно с пиратското съдържание в интернет. По този начин потребителите на браузъра Chrome вече няма да имат достъп до разширения за него, които лесно откриват файлове в популярни сайтове, които са обект на разследване от властите в различни държави. В случая става въпрос за често използвани онлайн портали като Pirate Bay, Kickass Torrents, Torlock и др., съобщава DigitalTrends.

Причината за този ход на компанията, е че ограните на реда и представителите предимно на музикалната индустрия оказват голям натиск върху нея да блокира подобни уеб сайтове. От Google официално обявиха, че няма да толерират продукти и услуги които окуражават и позволяват неоторизиран достъп и възможност за стриймване или изтегляне на съдържание, което обект на авторски права. Любопитното е, че въпреки това становище от Google категорично отказаха да премахнат резултатите от своята търсачка, които водят до линкове на торент тракери.

Много анализатори също така очакват скоро блокираните от компанията разширения за браузъра Chrome да се появат с различни имена или под формата на изцяло нови заглавия. По всичко личи, че интернет гиганта се опитва да намери баланса между това да предостави ефективни резултати на заявките на потребителите и да демонстрира пред властите, че се бори ефективно с пиратството. Независимо от нейните опити трябва да признаем, че торент сайтовете са част от интернет и се радват на голяма популярност и вероятно ще продължат да съществуват под една или друга форма.

digital.bg

Япония ще праща в затвора за 2 г. за пиратството в интернет

публикувано 24.11.2013 г., 9:44 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 24.11.2013 г., 9:44 ч. ]

Закони, предвиждащи наказания за интернет потребители, които свалят пиратски файлове, влизат в сила в Япония от днес. Съгласно законодателството интернет потребителите могат да бъдат осъдени на 2 години затвор или глоба в размер на 25 700 долара.

Новите закони са в резултат на лобиране на местни музикални компании за ограничаване на пиратството в интернет.

В началото на годината испанското правителство прие ново законодателство, което ограничава достъпа на потребителите до интернет сайтове за споделяне на файлове със защитено съдържание. Законът позволи на властите или да блокират достъпа до сайтовете за споделяне на файлове чрез съдействие от интернет доставчиците, или пък напълно да ги затворят. Комитетът по интелектуална собственост ще има правомощията да реагира срещу даден интернет сайт в рамките на 10 дни, след като е подадена жалба от страна на правоносители.

Русия се присъедини към борбата с онлайн пиратството - 24.10.2013

публикувано 24.11.2013 г., 9:42 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 24.11.2013 г., 9:42 ч. ]

На 2 Юли 2013 г., Президентът на Русия подписа нов закон „Изменение на някои законодателни актове на Руската федерация относно защитата на правото на интелектуална собственост върху информационни носители и в далекосъобщителните мрежи” (закон срещу интернет пиратството), които влезе в сила на 1 Август 2013 г.
В своята последна редакция законът забранява достъпа до филми, които са незаконно качени на информационни носители и в далекосъобщителни мрежи, включително и в Интернет. Предвиждат се и процедури за търсене на обезщетения за вреди по съдебен път.
Ако Московският съд предостави обезпечение, т.е. наложи ограничителни мерки, собственикът на правото трябва да подаде молба до „Държавната служба за контрол на комуникациите, информационните технологии и масмедиите” („Държавна служба”), която да забрани достъпа до средствата, които предоставят незаконно
каченото съдържание. След като получи молбата Държавната служба трябва да изпрати съобщение до доставчика на уеб хостинг компанията, която от своя страна, трябва да уведоми собственика на съответната интернет страница относно необходимостта да премахне незаконно каченото съдържание или да ограничи достъпа до него. Ако нито хостинг компанията, нито собственикът на интернет страницата не предприемат необходимите мерки, впоследствие въпросната интернет страница ще бъде блокирана от доставчика на услуги.
Съществуват опасения относно интернет страниците за търсене, както и за потребители, които публикуват линкове към незаконно качени материали. Те също могат са станат обект на наказателните мерки на закона срещу интернет пиратството, въпреки че той остава мълчалив относно потребители, които просто имат достъп (свалят или гледат) до незаконно качени филми.
Независимо от критиките, отправени към закона за борба с интернет пиратството, в близко бъдеще Русия възнамерява да подготви още един подобен нормативен акт. Той ще предоставя защита на правото на интелектуална собственост върху други видове незаконно качвано съдържание като музика, компютърни игри, програми и литература.

Според Майкрософт 1/3 от всичкия софтуер е пиратски

публикувано 3.04.2013 г., 15:29 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 3.04.2013 г., 15:30 ч. ]

В скорошно проучване, направено от International Data Corporation (IDC) от името на "Майкрософт" се разкри, че около 33 процента от целия софтуер е пиратски. Доклада допълнително подчертава факта, че проблемите, свързани с фалшив софтуер, кражба на самоличност, ремонт и възстановяване на данни струват $ 22 милиарда в глобален план.

Един от основните проблеми с пиратския софтуер е, че голяма част от него - 78% да бъдем по-точни - съдържа някакъв вид злонамерен код. А в изследване, което е част от доклада се разкрива, че за хората посещаващи сайтове с откраднати активационни ключове е с около 36% по-вероятно да бъдат заразени от троянски кон или adware, а близо 50 на сто от анкетираните са заявили, че е трябвало да деинсталират пиратски софтуер поради влошената производителност на системата.

48 на сто от анкетираните са заявили, че когато се занимават с пиратски софтуер, най-големите им притеснения са за загуба на данни, а 29% - от кражба на самоличност. Само два процента изобщо не се безпокоят. Още по-тревожно е, че 46 процента от хората, въобще не се занимават да си ъпдейтват софтуера.

В 29-те страници на доклада са включени данни от 1104 потребители, 973 бизнес потребители и 268 ИТ мениджърите в 10 страни

Вижте повече: http://www.kaldata.com

Закриването на MegaUpload е повишило значително продажбите на филми

публикувано 3.04.2013 г., 15:23 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 3.05.2018 г., 2:01 ч. ]

Според последно проучване вследствие на закриването на сайта на Ким ДотКом, легалното наемане и купуване на филми е нараснало с близо 10%
Изглежда краят на MegaUpload през миналата година се отразява положително на Холивуд. За последните месеци наемането и закупуването на филми е нараснало значително и хората отново са започнали да ходят във видеотеките, твърди проучване на Carnegie Mellon’s Initiative for Digital Entertainment Analytics.

Проучването е обхванало две големи филмови студия и е сравнило резултатите за 12 страни, отчитайки ръст в наемането и купуването на филми с от 6 до 10%.

„Стигнахме до заключението, че закриването на MegaUpload и Megavideo са накарали потребителите да се оттеглят в известна степен от пиратските онлайн сайтове и отново да се насочат към легалните начини за закупуване на филмови продукции” казват изследователите пред Wall Street Journal.

През януари 2012 г. правителството на САЩ предприе драстични мерки срещу сайтовете за разпространение на пиратски файлове, вследствие на което MegaUpload бе една от жертвите на акцията. Основателят на сайта Ким ДотКом дори бе арестуван и обвинен в редица престъпления. Според правителствени лица и запознати посредством MegaUpload ДотКом е натрупал милиони от нелегални дейности, което е коствало на филмовата индустрия близо 600 милиона.дователите пред Wall Street Journal.

MegaUpload се радваше на огромен потребителски интерес и отчиташе по близо 50 милиона потребители на ден.

В първите четири месеца след закриването на сайта филмовите студия отчитат седмичен ръст на продажбите от близо 10-15 000 бройки. Подобна е ситуацията и с наемането на филми, където се забелязва ръст от 13 до 24 хиляди наети филми в повече.

Изследователите обаче остават скептични към бъдещето на легалното разпространение на филми.

„Съмняваме се тази тенденция да продължи. По-вероятно е хората в най-скоро време отново да обърнат поглед към пиратските сайтове” споделиха те.

http://news.idg.bg

IDC: 78% от пиратския софтуер, свалян от сайтове и P2P мрежи, съдържа шпионски софтуер

публикувано 3.04.2013 г., 15:18 ч. от Матей Жостов

36% от пиратския софтуер, изтеглян от сайтове и Р2Р мрежи, пък идва с троянски коне или опасен адуер
Ново проучване, поръчано от Microsoft и проведено от IDC, показва, че 45% от пиратския софтуер, който не идва заедно с компютъра, идва от Интернет. Цели 78% от този софтуер, свалян от уеб сайтове или P2P мрежи, съдържа шпионски софтуер или следящи бисквитки, а 36% съдържа троянски коне и опасен рекламен софтуер.Проучването на IDC е озаглавено „Опасният свят на фалшифицирания и пиратски софтуер“ (Dangers of Counterfeit Software) и беше представено официално днес като част от „Играй на сигурно“ (Play It Safe) – глобална инициатива на Microsoft, която им за цел да привлече вниманието към въпроси, свързани със софтуерното пиратство.

В проучването са интервюирани 2077 потребители и 258 ИТ мениджъри и главни информационни директори в Бразилия, Китай, Германия Индия, Мексико, Полша, Русия, Тайланд, Великобритания и САЩ. Анализирани са 270 уебсайта и P2P (peer-to-peer) мрежи, 108 софтуерни изтегляния и 155 CD/DVD-та.

Другите основни изводи от проучването показват, че 64% от познатите на респондентите, използвали фалшив софтуер, са имали проблеми със сигурността, а в 45% от случаите фалшивият софтуер е забавял работата на компютрите или е трябвало в крайна сметка да бъде деинсталиран. Също така 48% от анкетираните са отбелязали, че най-големият им проблем при използването на фалшив софтуер е загубата на данни, а 29% са загрижени най-много за последствията от кражбата на самоличност.

Изследването показва още, че в резултат на заразяванията със зловреден софтуер, скрит в пиратски софтуер, потребителите ще изразходят 1,5 млрд. часа и $22 млрд., за идентифициране и възстановяване от негативното въздействие, а компаниите ще трябва да отделят $114 млрд. за справяне с последиците от кибератаки.

„В основата на киберпрестъпленията е подправеният оригинален софтуерен код, който фалшификаторите слагат заедно със злонамерен софтуер – коментира Дейвид Фин, младши главен юрисконсулт в центъра за борба с киберпрестъпността на Microsoft. –Част от този зловреден софтуер записва всяко натискане на клавиш. Това позволява на киберпрестъпниците да откраднат лична и финансова информация на жертвата или дистанционно включва микрофона и видео камерата на заразения компютър, като по този начин киберпрестъпниците подслушват заседателни зали и спални. Най-добрият начин да се избегнат последствията от този зловреден софтуер е, когато си купувате компютър, да се търси оригинален софтуер.“

„Българският потребител развива все по-осезаема нетърпимост срещу посегателствата върху правата му, осъзнавайки, че рисковете, произхождащи от използването на нелицензиран софтуер са не само от правно, но и от техническо естество – коментира и Велизар Соколов, юридически представител на BSA(Сдружението на издателите на бизнес софтуер) за България. – Именно затова и BSA, и ние, като юридически представители на софтуерния алианс в България, проведохме поредната информационна кампания под наслов „Лицензирай спокойствието си“, която цели да подпомогне бизнеса да оптимизира разходите си за придобиването на лицензирани компютърни програми и предотврати правните и технически рискове, свързани с използването на пиратски софтуер. Това е поредната инициатива на BSA за създаването на една благоприятна и конкурентоспособна бизнес среда в страната.“

Официaлният доклад на IDC изследва и нивото на софтуерните инсталации, които потребителите правят независимо на работните си компютри, което се оказва друг метод за въвеждането на незащитен софтуер на работното място. Едва 38% от ИТ мениджърите казват, че са наясно с тези действия, докато 57% от служителите признават, че инсталират личен софтуер на офис компютрите си. Обезпокоителното е, че анкетираните са заявили пред IDC, че само 30% от софтуера, инсталиран на работните им компютри, е бил безпроблемен. 65% от ИТ мениджърите са съгласни, че инсталираният от служителите софтуер увеличава рисковете пред сигурността на тяхната организацията. За мнозина в бизнеса това може да попречи сериозно на усилията за предоставянето на сигурна работна среда за компаниите.

„Нашето изследване е недвусмислено: крият се много опасности за потребителите и компаниите, които използват фалшив софтуер – заяви Джон Ганц, главен изследовател в IDC. – Някои хора избират фалшиви продукти, за да спестят пари, но зловредният софтуер в крайна сметка натоварва финансово и емоционално и крайните потребители, и бизнеса.“

http://news.idg.bg/internet/68406_idc_78_ot_piratskiya_softuer_svalyan_ot_sajtove_i_p2p_mrezhi_sadarzha_shpionski_softuer

Все повече хора теглят музика легално

публикувано 27.02.2013 г., 3:49 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 3.05.2018 г., 2:03 ч. ]

Приходите от директни продажби през мрежите са нараснали с 9% през 2012 г.

Глобалните продажби на музика на всички носители и медии нарастват за първи път от 1999 г. насам с 0,3% - 12,62 млрд. евро, съобщиМеждународната федерацията на звукозаписната индустрия (IFPI).

Добрите резултати "са трудно спечелен успех в една индустрия, която успява да се обновява, да се бори и да се преобразува в рамките на десетилетие", заяви Франсис Мур, изпълнителен директор на федерацията, чийто офис се намира в Лондон.

Федерацията представлява близо 1400 звукозаписни компании от цял свят.

Според Мур легалното качване на музика от сайтове като iTunes на "Епъл" (Apple) и други нови източници на приходи най-накрая са започнали да компенсират спада от продажбите на дискове.

Приходите от директни продажби през мрежите са нараснали с 9% през 2012 г. или 34% от общите приходи и има 4,3 милиарда законни изтегляния на песни и албуми.

Използването на услугата абонамент, което позволява на потребителите да слушат музика безплатно с реклама или без реклама, но с платен абонамент, е нараснало с 44% или с 20 милиона потребители по целия свят през 2012 година.


Но според звукозаписната федерация, индустрията все още е изправена пред "препятствия" в епохата на информационното общество.

"Нашите пазари се изкривяват от незаконните и безплатни сваляния на музика", казва Франсис Мур.

"Това е проблем и правителствата, за решаването на който правителствата имат важна роля. Те трябва да изискват сътрудничество от големите рекламодатели, търсачките, доставчиците на интернет услуги и другите посредници", аргументира се той.

Канадската певица Карли Рей Йепсен води глобалните продажби на сингли през 2012 г. с песента си Call Me Maybe, която има продадени 12,5 милиона копия. Веднага след нея е Готие с парчето Somebody I Used To Know.

Суперзвездата от Южна Корея Сай се нарежда на трето място със световния хит "Гангнам стайл" (Gangnam style), което е успяло да продаде 9,7 милиона копия.

При албумите отново води британската певица Адел с успешния "21".

Британската носителка на Оскар триумфира за втора поредна година с хитовия си албум, който има продадени 8,3 милиона копия.

Следвана е от Тейлър Суифт с 5,2 милиона от албума Red.

Източник:БГНЕС Снимки:ЕПА/БГНЕС

1-10 of 34