ПО СВЕТА‎ > ‎

Администратор на торент тракер попадна в затвора

публикувано 9.06.2012 г., 7:40 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 15.06.2012 г., 4:32 ч. ]


От Ст. Стефанов, 08.06.2012 - 09:08

Швед получи наказание лишаване от свобода за срок от една година за престъпления, които е извършил, докато е ръководел торент тракер. Бившият администратор на закрития тракер PowerBits бе признат за виновен в нарушаване на авторски права, укриване на данъци и измама, след като не декларирал дарения, получени от потребителите на сайта, пред данъчните власти. Съгласно съдебните документи, обвиняемият е администрирал тракера в периода 2007-2009 година.

Въпросният сайт е вече несъществуващият частен тракер PowerBits. Според документите, потребителите му са обменяли помежду си файлове, защитени от авторски права. Доказателствата по делото са предоставени от шведската антипиратска организация Antipiratbyran и Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). Конкретен обект на съдебния процес са станали девет музикални албуми и дузина филми.

PowerBits се описва като "търговска мрежа за споделяне на файлове" в смисъл, че администраторът "редовно е получавал и обработвал плащания от страна на потребителите." Въпросните плащания са извършвани чрез добре познатите ни и често срещани в интернет пространството системи за дарения, но е пределно ясно, че властите не разглеждат волните пожертвования като освободени от данъци.

Хенрик Понтен от Antipiratbyran споделя изцяло мнението на финансовите органи за бизнес модела на тракера. Данъчните инспектори считат, че PowerBits е извършвал финансова дейност и е получавал "значителни приходи" от нея. Според тях, администраторът на сайта не е изпълнил вменените му по силата на закона задължения и се е отклонил от плащане на данъци в размер на няколко десетки хиляди долара.

Окръжният съд на град Варберг постановил на 4 юни, че 34-годишният швед е помогнал за незаконното получаване на публичен достъп до най-малко две хиляди творби, защитени с авторски права. Въпреки че съдът решил, че ответникът не е участвал лично в публикуването на линкове към нелегални файлове, той все пак е виновен, тъй като косвено е помагал на посетителите на сайта, нарушаващи авторските права.

Администраторът е бил признат за виновен и по обвинението в укриване на данъци, тъй като не е декларирал почти 207 000 долара, получени като дарения от потребителите на PowerBits. Искането за конфискация на имущество на стойност 54 хиляди долара обаче било отхвърлено. Шведът бил осъден на една година затвор и получил забрана да се занимава с предприемаческа дейност за срок от още три години.

"Освен PowerBits съществуват още редица подобни шведски нелегални мрежи с аналогични бизнес-идеи", каза Хенрик Понтен. Той също така добави, че подобни сайтове често привеждат множество аргументи за доказване законността на финансовата си дейност, но "досега никой от тях не е успял да се измъкне сух от водата. В резултат администраторите на сайтове като The Pirate Bay и PowerBits са осъдени на лишаване от свобода". Понтен заяви също, че неговата организация ще съди всички подобни шведски сайтове, които откажат да прекратят доброволно дейността си.

Източник: http://www.kaldata.com