ПО СВЕТА‎ > ‎

Блокират достъпа до Пиратския залив във Великобритания

публикувано 21.02.2012 г., 9:07 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 15.06.2012 г., 4:35 ч. ]
the_pirate_bay.jpgВече е почти неизбежно блокирането на най-популярния торент сайт в света на територията на Великобритания. Лондонски съдия отсъди, че Пиратският заливнарушава законите за защита на авторското право, а това отваря врата пред цялостното филтриране на сайта, съобщи Mashable.

British Phonographic Industry иска от доставчиците на интернет услуги въвВеликобритания да блокират достъпа до Pirate Bay с твърдението, че услугата причинява огромни финансови загуби на правоносителите. Британският съдия е подкрепил искането и се е съгласил, че сайтът не просто позволява да се нарушава авторското право, но и стимулира активно тази дейност.

„Приемам, че както потребителите, така и операторите на Пиратския залив са нарушили правата на тъжителите по делото”, се казва в писменото обяснение на съдията.

Решението отваря възможността за окончателно блокиране на Pirate Bay, но това няма да се случи веднага. Финалното решение по този въпрос ще бъде взето през месец юни.

В миналото британските доставчици на интернет услуги вече са получавали заповеди за блокиране на определени пиратски сайтове. През миналия октомври телекомуникационният оператор BT беше принуден със съдебна заповед да блокира достъпа на клиентите си до сайта Newzbin 2. По-късно обаче се оказа, че мярката не е ефективна и може да бъде заобиколена изключително лесно.

От В. Василев, 21.02.2012 - 18:12
Източник: http://www.kaldata.com