ПО СВЕТА‎ > ‎

Google ще наказва сайтовете с пиратско съдържание

публикувано 13.08.2012 г., 4:56 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 13.08.2012 г., 4:59 ч. ]

Нов алгоритъм на търсачката ще понижава избирателно сайтовете, които злоупотребяват с чужда интелектуална собственост


Google ще следи още по-внимателно дали сайтовете не разпространяват нелегално съдържание.


Google въвежда промени в търсачката си, които ще й позволяват да "наказва" страниците, които позволяват достъп до пиратско съдържание. Наказанията ще се изразяват в понижаването на сайтовете в резултатите от търсенето. Това обаче няма да важи за всички уебстраници с пиратско съдържание, а само за онези, които Google прецени.

Това породи доста спорове и компанията се принуди да излезе с по-конкретно становище, цитирано от онлайн изданието Gizmodo. От него става ясно, че YouTube ще остане незасегнат от промените. Други популярни сайтове – също.

Кои сайтове ще се наказват, ще се определя от броя подадени срещу тях оплаквания за нарушени авторски права. Компанията обаче отказва да назове колко оплаквания трябва да се получат срещу даден сайт, преди да му бъде наложено наказание. Тя само уточнява, че сигналите трябва да са основателни и да са се потвърдили след проведената проверка.

Говорител на Google обяви пред онлайн изданието Search Engine Land, че компанията ще взема под внимание и други фактори, но отказва да разкрие какви. Ясно е само, че повечето популярни сайтове няма да бъдат засегнати от новия алгоритъм.

От изданието предполагат, че ще се взема под внимание и общата репутация на сайта. Ако с времето той е изградил добра база от реални линкове от и до себе си, има стабилни посещения от потребителите, той няма да бъде застрашен от понижаване на рейтинга си.

Говорителят на интернет гиганта дава Facebook, Twitter, Tumblr, IMDB и YouTube като примери за сайтове, които почти сигурно няма да бъдат засягани от промените.

Предполага се, че целта на Google е да стимулира уебсайтовете да затегнат контрола над нелегалното съдържание, което се публикува в тях. Ако те полагат достатъчно усилия, най-вероятно няма да бъдат понижени в резултатите дори и да не са от най-популярните в глобалната мрежа.

Промените ще влязат в сила до няколко дни.

http://www.capital.bg/