ПО СВЕТА‎ > ‎

Как ще се бори Google с пиратското съдържание в Интернет

публикувано 16.12.2013 г., 22:30 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 16.12.2013 г., 22:30 ч. ]

Google предприеха нова важна стъпка към това да се борят успешно с пиратското съдържание в интернет. По този начин потребителите на браузъра Chrome вече няма да имат достъп до разширения за него, които лесно откриват файлове в популярни сайтове, които са обект на разследване от властите в различни държави. В случая става въпрос за често използвани онлайн портали като Pirate Bay, Kickass Torrents, Torlock и др., съобщава DigitalTrends.

Причината за този ход на компанията, е че ограните на реда и представителите предимно на музикалната индустрия оказват голям натиск върху нея да блокира подобни уеб сайтове. От Google официално обявиха, че няма да толерират продукти и услуги които окуражават и позволяват неоторизиран достъп и възможност за стриймване или изтегляне на съдържание, което обект на авторски права. Любопитното е, че въпреки това становище от Google категорично отказаха да премахнат резултатите от своята търсачка, които водят до линкове на торент тракери.

Много анализатори също така очакват скоро блокираните от компанията разширения за браузъра Chrome да се появат с различни имена или под формата на изцяло нови заглавия. По всичко личи, че интернет гиганта се опитва да намери баланса между това да предостави ефективни резултати на заявките на потребителите и да демонстрира пред властите, че се бори ефективно с пиратството. Независимо от нейните опити трябва да признаем, че торент сайтовете са част от интернет и се радват на голяма популярност и вероятно ще продължат да съществуват под една или друга форма.

digital.bg