ПО СВЕТА‎ > ‎

Сайтът за файлов обмен Megaupload бе затворен за пиратство

публикувано 21.01.2012 г., 0:32 ч. от Matey Zhostov   [ актуализирано 15.06.2012 г., 4:37 ч. от Матей Жостов ]
20 януари 2012

Арестувани са собственикът на сайта Ким Дотком, седем служителя и са повдигнати обвинения към Megaupload Limited и Vestor Limited.

Правителството на САЩ затвори големия сайт за споделяне на файлове Megaupload, който е един от най-популярните в Щатите и в света. Решението бе взето от държавата прокуратурата на щата Вирджиния като в допълнение към закриването на самия сайт, бяха извършени и арестите на основателя на Megaupload Ким Дотком и няколко служители на компанията, а обвинения са повдигнати към още две юридически лица - Megaupload Limited и Vestor Limited. Екипът на Megaupload е обвинен в пиратство и нанасяне на щети от 500 милиона долара, вследствие разпространението на файлове с авторски права.
Интересното е, че този внезапен ход съвпадна по време с масовите протести срещу новите закони за Интернет пиратството SOPA и PIPA, срещу които се обявиха и такива гиганти като Google, Facebook и Wikipedia. Освен тях протести обявиха и много сериозни сайтове и организации.
Собствениците на сайта твърдят че те само осигуряват място за съхранение на потребителски файлове, докато от прокуратурата заявяват че в Megaupload се предоставя възможност за разпространение на TV предавания и филми преди официалното им публикуване. При доказване на обвиненията собствениците на Megaupload ги заплашва до 20 години затвор за организирана престъпност, конфискация на имуществото, 5 години за заговор за нарушаване на авторското право, 20 години за незаконно придобиване на пари и по пет години за всяко наказателно дело за нарушаване на авторските права.

Източник:http://news.idg.bg