ПО СВЕТА‎ > ‎

Правителството на Антигуа и Барбуда пуска официален “пиратски” сайт

публикувано 28.01.2013 г., 10:04 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 28.01.2013 г., 10:04 ч. ]
В него ще се предлагат за продажба филми, музика и софтуер, създадени в САЩ, но без да се дават отчисления на авторите им. При това съдържанието ще е достъпно не само за гражданите на малката карибска държава, но и за потребители извън нея, като всичко ще става с одобрението на СТО, така че покупките няма да противоречат на международното право.

Няколко века след славните времена на карибските пирати модерният вариант на тяхната дейност изглежда отново ще се възроди в тази част на света. Поне така изглежда на пръв поглед от информацията, че правителството на малката островна държава Антигуа и Барбуда планира да пусне уеб сайт, който ще продава онлайн филми, музика и софтуер, създадени в САЩ, но без да дава лицензионни отчисления на авторите на предлаганото съдържание. Това на практика прави въпросния сайт "пиратски", макар и официално поддържан от правителството. А колкото и странно да звучи, тази необичайна инициатива е одобрена и от Световната Търговска организация (СТО).
Още по темата.
Причините за това решение откриваме в неотдавнашната история на отношенията между САЩ и Антигуа. Преди няколко години властите в САЩ незаконно забранили достъпа на компании от Антигуа и Барбуда, които предлагали хазартни игри, включително такива в Интернет, до своя пазар. Този ход e определен от СТО през 2005 г. като нарушение на правилата на свободната търговия, а като се има предвид, че хазартът е основен бизнес в Антигуа, в който е заето около 5% от населението на страната, загубите за малката карибска държава от забраната на САЩ възлизали на милиарди долари. Затова през 2007 г. СТО разрешила на Антигуа и Барбуда да компенсира загубите си, като продава създадени в САЩ авторски продукти, без да изплаща на американското правителство съответните отчисления. По това време обаче, тези "спестявания" възлизали на едва $21 млн. годишно, така че в края на краищата, правителството на Антигуа и Барбуда решило да стимулира продажбите на американско съдържание в Интернет, като се възползва от правото си да не плаща авторски отчисления. И за да си гарантира повече печалба, правителството щяло да направи "официалния пиратски сайт" достъпен не само вътре в страната, но и за международни купувачи.
Според наличната информация, още до края на януари ще заработи тестова версия на уеб услугата за продажба на цифрово съдържание, скоро след което, ако всичко работи нормално, ще се състои и нейният официален анонс. Засега не се съобщават подробности относно конкретните характеристики и параметри на въпросния проект, но според данните на онлайн ресурса TorrentFreak потребителите ще могат да получат неограничен достъп до съдържанието в "пиратския" сайт на Антигуа само срещу $5 месечно.
Всъщност според упълномощения от Антигуа и Барбуда говорител на проекта Марк Мендел (Mark Mendel), терминът "пиратство" няма отношение към конкретната ситуация, тъй като дейността в случая е разрешена с официалната санкция на всепризнатата световна организация СТО. Това означава, че на практика покупките от този сайт няма да противоречат на международното право. От САЩ, разбира се, смятат това развитие на събитията за "неприемливо " и заплашват, че ще се отрази зле на отношенията между двете страни...

http://pcworld.bg/20618_pravitelstvoto_na_antigua_i_barbuda_puska_oficialen_piratski_sajt