ПО СВЕТА‎ > ‎

САЩ и Русия със съвместен план за борба с пиратството

публикувано 24.12.2012 г., 3:55 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 3.05.2018 г., 2:04 ч. ]

Две от най-големите икономики в света обединиха сили в борба с онлайн престъпниците, след като президентът Обама обяви „постоянни нормални търговски отношения” с Русия

Русия и САЩ излязоха с общ план за борба с кражбата на интелектуална собственост, включително онлайн пиратството.
В изявление вчера бяха обявени основните точки, по които ще функционира планът, с който и двете държави целят драстично намаляване на престъпленията от този сектор.
„Борба с пиратството в интернет, включително премахване на нелегално съдържание, акции срещу лица, отговорни за кражба на интелектуална собственост, координация със собственици на подобни материали, както и координация между агенцията за защита на авторските права и хората, с цел по-пълноценна борба с престъпниците.”

„Набиране на повече служители, борещи се с онлайн пиратството, които имат за цел да: следят за нарушаване на авторски права, да налагат наказания, да организират акции, да унищожават нелегални материали, както и материалите за заснемането и пресъздаването им и представяне на информация за дейността на агенцията пред хората.”

„Координация между законодателствата на двете страни”

В миналото САЩ немалко пъти отправи сериозни критики, че Русия не прави почти нищо, за да защити интелектуалната й собственост. Миналата година в официален доклад бяха позовани и няколко руски сайта, които умишлено накърняваха американската интелектуална собственост, а от Русия нямаше и знак, че правят нещо по въпроса.


През август тази година Русия се присъедини към Световната търговска организация и съвсем скоро Барак Обама дори обяви „трайни нормални търговски отношения между двете страни”. Малко след това двете страни дори обявиха, че приемат взаимно споразумението на организацията да важи и между тях и обявиха съвместната си дейност.
„С това действие американците вече могат пълноценно да се насладят на изгодите, които печелим от партньорството с Русия” казва Рон Кирк, представител на организацията. „Благодарение на споразумението вече можем да разширим мирогледа си и най-вече пазара, което са само позитиви за всички американци.”


Във връзка с пиратството Кирк заяви: „ Това е изключително важна стъпка за Русия. Прогресът им по отношение на пазенето на интелектуална собственост в последно време е впечатляващ, а съвместния план със САЩ е крачка в правилната посока за продължаване на тази добра политика.”

http://news.idg.bg/news/67296_sasht_i_rusiya_sas_savmesten_plan_za_borba_s_piratstvoto