ПО СВЕТА‎ > ‎

САЩ ще "възпитава" нарушителите на авторски права

публикувано 26.02.2013 г., 6:26 ч. от Матей Жостов


От Н. Гечева, 26.02.2013 - 15:36

От вчера в САЩ   въведена в експлоатация разработваната от 2011 г. система за проследяване и предупреждение за обмен на съдържание, което нарушава авторските права, официално наречена CAS (Copyright Alert System), а неофициално "six strikes". В проекта, който се радва на подкрепата на Белия дом, участват водещи интернет доставчици на страната (AT&T, Cablevision, Verizon, Time Warner Cable и Comcast) в сътрудничество със собственици-представители на звукозаписната и филмова индустрия.

Според изпълнителния директор на Центъра за борба с нарушаването на авторските права (CCI), системата CAS има за цел "възпитание", а не преследване на нарушителите. "Стартирането на системата е резултат от дългогодишно сътрудничество за ограничаване на интернет пиратството и насърчаване на легалните начини за използване на дигитална музика, филми и телевизионни програми. CAS - това е нов метод за общуване с потребителите, които могат да бъдат въвлечени в пиратско споделяне на файлове", - се казва в неговото изявление.

Същността на системата е изпращане на предупреждения до потребителите, които участват в незаконното сваляне или разпространение на съдържание, защитено по закона за авторското право. Първо, доставчикът ще уведоми клиента, че е уличен в нарушение и ще го информира за възможните правни последици. След това следват все по-сериозни предупреждения и към него могат да бъдат предприети "възпитателни" мерки на въздействие - например, значително намаляване на скоростта на връзката или дори спирането и. Но това не означава окончателно изключване на интернет, обяснява CCI: срещу $ 35 потребителят може да оспори решението на доставчика в специално създаден за целта арбитраж. Ако той успее да докаже своята правота, парите му се връщат. Но тези предупреждения от доставчиците не игнорират възможността за евентуални съдебни действия от страна на притежателите на авторски права.

Новата система няма да обхваща зоните с безплатен WiFi и файловете, разменяни по електронната поща, така че експертите смятат, че тези възпитателни мерки няма да повлияят на най-големите нарушители.


 http://www.kaldata.com