ПО СВЕТА‎ > ‎

Според Майкрософт 1/3 от всичкия софтуер е пиратски

публикувано 3.04.2013 г., 15:29 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 3.04.2013 г., 15:30 ч. ]
В скорошно проучване, направено от International Data Corporation (IDC) от името на "Майкрософт" се разкри, че около 33 процента от целия софтуер е пиратски. Доклада допълнително подчертава факта, че проблемите, свързани с фалшив софтуер, кражба на самоличност, ремонт и възстановяване на данни струват $ 22 милиарда в глобален план.

Един от основните проблеми с пиратския софтуер е, че голяма част от него - 78% да бъдем по-точни - съдържа някакъв вид злонамерен код. А в изследване, което е част от доклада се разкрива, че за хората посещаващи сайтове с откраднати активационни ключове е с около 36% по-вероятно да бъдат заразени от троянски кон или adware, а близо 50 на сто от анкетираните са заявили, че е трябвало да деинсталират пиратски софтуер поради влошената производителност на системата.

48 на сто от анкетираните са заявили, че когато се занимават с пиратски софтуер, най-големите им притеснения са за загуба на данни, а 29% - от кражба на самоличност. Само два процента изобщо не се безпокоят. Още по-тревожно е, че 46 процента от хората, въобще не се занимават да си ъпдейтват софтуера.

В 29-те страници на доклада са включени данни от 1104 потребители, 973 бизнес потребители и 268 ИТ мениджърите в 10 страни

Вижте повече: http://www.kaldata.com