ПО СВЕТА‎ > ‎

The Pirate Bay е най-популярният торент сайт за 2012 година

публикувано 7.01.2013 г., 0:59 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 7.01.2013 г., 1:13 ч. ]
Най-посещаваният торент сайт за миналата година е Пиратският залив. Това сочат данни, изнесени от TorrentFreak. Заливът води класацията, въпреки че формално вече не е торент тракер, а просто търсачка за магнитни линкове, каквито лесно могат да бъдат намерени и чрез алтернативни услуги като Google.

По традиция потребителите на торент услуги са изключително лоялни към любимите си сайтове и рядко променят навиците си. Последното обаче е неизбежно при изчезването на големи сайтове, а през миналата година станахме свидетели на няколко подобни случая. Най-забележима е липсата на BTJunkie и Demonoid, които по различни причини отидоха в историята на световната мрежа и вече не съществуват.

На второ място в класацията е KickassTorrents. Сайтът е сравнително нов и беше пуснат през 2009 година. За краткото време, през което съществува създателите му наложиха високи стандарти, които бързо донесоха огромна популярност и лоялни потребители.

Трета по популярност е мета търсачката Torrentz. Тя не съдържа никакви файлове, а само пренасочва потребителите към различни торент сайтове в мрежата. Сайтът е достъпен от няколко домейна, като най-популярният от тях е в областта .eu.

Следва услугата IsoHunt, която също е търсачка и преди две години внедри филтър по ключови думи, наложен по настояване на MPAA. Въпреки това сайтът остава популярен и в момента води дела за махане на цензуриращия филтър.

Челната петорка допълва ExtraTorrent. Следват 1337x, EZTV, Bitsnoop, TorrentReactor и H33t.

http://www.kaldata.com