ПО СВЕТА‎ > ‎

"Вграждането" на интернет-видеоклипове с нарушени авторски права не е престъпление

публикувано 13.08.2012 г., 5:04 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 13.08.2012 г., 5:04 ч. ]
Интернет сайтове, които вграждат клипове от услуги за видеосподеляне, не нарушават законите в сферата на авторските права. Това е постановил съдя от Апелативния съд в Чикаго, предава онлайн изданието GigaОm.

Решението, което изчиства един доста фундаментален принципен казус в интернет, е взето във връзка със съдебния спор между сайта за видеосподеляне myVidster и компанията за продуциране на съдържание "за възрастни" Flava Work от 2010 г. Продуцентската къща печели делото срещу mVidster на първа инстанция през 2011 г., припомня GigaОm.

"myVidster предоставя на сърфиращите интернет адреси, където могат да намерят забавление. По този начин mVidster не се намесва в потока на данни, които преминава от един компютър на друг. Той не е тяхна собственост, нито се управлява от тях.", обявява съдията Ричард Поснър в настоящото си решение.

Все пак myVidster може да бъде подведен под съдебна отговорност, твърди Поснър. Това може да се случи на базата на доскоро предлагана услуга, позволяваща на потребителите да съхраняват видеоклипове на сървърите на страницата.

По-важното в случая обаче е, че съдия Поснър не намира за криминално деяние гледането на незаконно стриймвани видеоматериали. Това е добра новина за крайните потребители, коментира GigaOm.

"Докато потребителят не прави копие на материала, носещ авторски права, той не нарушава правата на собственика на информацията", твърди в решението си Поснър.

Съдебният процес срещу myVidster нашумя в началото на тази година, след като търговската асоциация Motion Picture Association of America подкрепи продуцентите от Flava Works, уточнява GigaOm.


http://www.dnevnik.bg