ПО СВЕТА‎ > ‎

Все повече хора теглят музика легално

публикувано 27.02.2013 г., 3:49 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 3.05.2018 г., 2:03 ч. ]
Приходите от директни продажби през мрежите са нараснали с 9% през 2012 г.

Глобалните продажби на музика на всички носители и медии нарастват за първи път от 1999 г. насам с 0,3% - 12,62 млрд. евро, съобщиМеждународната федерацията на звукозаписната индустрия (IFPI).

Добрите резултати "са трудно спечелен успех в една индустрия, която успява да се обновява, да се бори и да се преобразува в рамките на десетилетие", заяви Франсис Мур, изпълнителен директор на федерацията, чийто офис се намира в Лондон.

Федерацията представлява близо 1400 звукозаписни компании от цял свят.

Според Мур легалното качване на музика от сайтове като iTunes на "Епъл" (Apple) и други нови източници на приходи най-накрая са започнали да компенсират спада от продажбите на дискове.

Приходите от директни продажби през мрежите са нараснали с 9% през 2012 г. или 34% от общите приходи и има 4,3 милиарда законни изтегляния на песни и албуми.

Използването на услугата абонамент, което позволява на потребителите да слушат музика безплатно с реклама или без реклама, но с платен абонамент, е нараснало с 44% или с 20 милиона потребители по целия свят през 2012 година.


Но според звукозаписната федерация, индустрията все още е изправена пред "препятствия" в епохата на информационното общество.

"Нашите пазари се изкривяват от незаконните и безплатни сваляния на музика", казва Франсис Мур.

"Това е проблем и правителствата, за решаването на който правителствата имат важна роля. Те трябва да изискват сътрудничество от големите рекламодатели, търсачките, доставчиците на интернет услуги и другите посредници", аргументира се той.

Канадската певица Карли Рей Йепсен води глобалните продажби на сингли през 2012 г. с песента си Call Me Maybe, която има продадени 12,5 милиона копия. Веднага след нея е Готие с парчето Somebody I Used To Know.

Суперзвездата от Южна Корея Сай се нарежда на трето място със световния хит "Гангнам стайл" (Gangnam style), което е успяло да продаде 9,7 милиона копия.

При албумите отново води британската певица Адел с успешния "21".

Британската носителка на Оскар триумфира за втора поредна година с хитовия си албум, който има продадени 8,3 милиона копия.

Следвана е от Тейлър Суифт с 5,2 милиона от албума Red.

Източник:БГНЕС Снимки:ЕПА/БГНЕС