ПО СВЕТА‎ > ‎

Закриването на MegaUpload е повишило значително продажбите на филми

публикувано 3.04.2013 г., 15:23 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 3.05.2018 г., 2:01 ч. ]
Според последно проучване вследствие на закриването на сайта на Ким ДотКом, легалното наемане и купуване на филми е нараснало с близо 10%
Изглежда краят на MegaUpload през миналата година се отразява положително на Холивуд. За последните месеци наемането и закупуването на филми е нараснало значително и хората отново са започнали да ходят във видеотеките, твърди проучване на Carnegie Mellon’s Initiative for Digital Entertainment Analytics.

Проучването е обхванало две големи филмови студия и е сравнило резултатите за 12 страни, отчитайки ръст в наемането и купуването на филми с от 6 до 10%.

„Стигнахме до заключението, че закриването на MegaUpload и Megavideo са накарали потребителите да се оттеглят в известна степен от пиратските онлайн сайтове и отново да се насочат към легалните начини за закупуване на филмови продукции” казват изследователите пред Wall Street Journal.

През януари 2012 г. правителството на САЩ предприе драстични мерки срещу сайтовете за разпространение на пиратски файлове, вследствие на което MegaUpload бе една от жертвите на акцията. Основателят на сайта Ким ДотКом дори бе арестуван и обвинен в редица престъпления. Според правителствени лица и запознати посредством MegaUpload ДотКом е натрупал милиони от нелегални дейности, което е коствало на филмовата индустрия близо 600 милиона.дователите пред Wall Street Journal.

MegaUpload се радваше на огромен потребителски интерес и отчиташе по близо 50 милиона потребители на ден.

В първите четири месеца след закриването на сайта филмовите студия отчитат седмичен ръст на продажбите от близо 10-15 000 бройки. Подобна е ситуацията и с наемането на филми, където се забелязва ръст от 13 до 24 хиляди наети филми в повече.

Изследователите обаче остават скептични към бъдещето на легалното разпространение на филми.

„Съмняваме се тази тенденция да продължи. По-вероятно е хората в най-скоро време отново да обърнат поглед към пиратските сайтове” споделиха те.

http://news.idg.bg