ПО СВЕТА‎ > ‎

Звукозаписната индустрия внедри доносници сред пиратите

публикувано 23.10.2012 г., 0:01 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 23.10.2012 г., 0:03 ч. ]
От В. Василев, 13.06.2012 - 15:41

По всичко личи, че в борбата срещу пиратството в интернет вече се използва богат набор от средства, който напомня за методите използвани от Запада и Изтока по време на Студената война. Оказва се, че сред най-успешните методи за разкриване на пиратите е използването на доносници, които са от близкото обкръжение на нарочените лица, съобщи Gizmodo.

Ако качвате музика или друга информация с неуточнени авторски права в интернет трябва да внимавате на кого се доверявате. Едни от най-големите праводържатели са организирали собствена мрежа от доносници, която получава пари, за да шпионира. EMI, Sony, Universal и Warner пренасочват средства към антипиратската група proMedia, която съществува само, за да лови потребители, които пиратстват.

Пиратството е доста разпространено сред образованата младеж и proMedia има заделени средства, които се използват за подкупване на студенти. Доносниците имат за задача да следят колегите и съучениците дали не качват музика в интернет. Ако забележат подобно нещо те веднага докладват подробностите на proMedia.

Служител на организацията, който е пожелал да остане анонимен, е заявил че на щат има 35 студенти, които се занимават само с ровене из форумите, блоговете и сайтовете за хостинг на файлове в търсене на пиратски продукти. Следят се и мрежите за обмен на файлове, като хората, които пиратстват се идентифицират и изнудват да сключват споразумения на стойност хиляди долари.

Вижте повече: http://www.kaldata.com/