БЪЛГАРИЯ


Служители на ГДБОП пресякоха незаконно разпространение на роман в интернет пространството

публикувано 18.01.2018 г., 7:22 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 18.01.2018 г., 7:22 ч. ]

Служители от сектор „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ извършиха проверка по сигнал на български издател за нарушение на авторските му права чрез незаконно разпространение на книгата на Дан Браун „Произход“ посредством социалната мрежа „Фейсбук“.

В хода на проверката е установено и документирано извършеното нарушение на правата на правоносителя, осъществено от потребители на социалната мрежа, като незаконното споделяне на романа е стартирало само няколко дни след издаването му в България. 

Част от потребителите са разпространили книгата срещу доказателство за участие в дарителски кампании.

В резултат на проведените действия от служители на ГДБОП споделянето е преустановено и нарушаването на правата на правоносителя е прекратено. Материалите по случая са изпратени на Министерство на културата за предприемане на административни мерки срещу лицата.

Международна операция за неутрализиране на незаконно излъчване на телевизионни програми

публикувано 12.01.2018 г., 11:52 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 12.01.2018 г., 11:52 ч. ]

Международна полицейска операция, координирана от Европол, е проведена с участието на България, Кипър, Гърция и Холандия. В хода на операцията е преустановено нелегалното излъчване на стотици телевизионни програми, от които по първоначални данни е генериран огромен месечен приход. Хиляди са били абонатите на компанията, осъществявала престъпната дейност, като месечната такса заплащана от всеки абонат е била значително по-ниска от обичайната потребителска такса за подобна услуга. По първоначални данни разпространението на каналите се е извършвало на територията на цяла Европа. Общо в България, Гърция и Кипър са извършени процесуално-следствени действия на 17 адреса.

В хода на операцията, на 9 януари, на територията на страната ни са извършени претърсвания и изземвания на 4 адреса в София и Петрич, задържано е едно лице. Иззети са над 70 сателитни приемници, 5 конвертора за преобразуване от видео към цифров сигнал, системи за отдалечен контрол и мрежово оборудване и 84 сървърни конфигурации, служещи за незаконно разпространение на каналите чрез IPTV. По случая са разпитани свидетели и са извършени разпрознавания на заподозрени лица.

На територията на страната действията са наблюдавани от Следствен отдел при Специализирана прокуратура на България.

Проведената операция е резултат от засилените мерки за противодействие на нарушаването на авторските и сродни права върху телевизионни програми и защита на интелектуалната собственост.

Служители на ГДБОП преустановиха незаконно разпространение на литературни творби

публикувано 12.01.2018 г., 11:48 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 12.01.2018 г., 11:50 ч. ]Служители на сектор „Киберпрестъпрност“ - ГДБОП предприеха проверка за нарушени авторски права по сигнал от български автор. Сигналът е свързан с установено незаконно онлайн разпространяване на закриляни обекти на авторското право - литературни произведения, без уредени авторски права.

В резултат на предприетите действия от служителите от „Киберпрестъпност“-ГДБОП е преустановен достъпът до интернет страница, съдържала над 39 000 литературни произведения на над 7600 български и чуждестранни автори. В процеса на проверката е установена и документирана цялостната незаконна дейност. Към момента е изяснено, че от интернет страницата с ограничен достъп членове на затворена група във Фейсбук са сваляли литературни творби на български и чуждестранни автори, които в последствие споделяли в социалната мрежа.

С намесата на киберполицаите е прекратено нарушаването на правата на авторите.

Осъществена специализирана операция за пресичане на незаконна дейност против интелектуалната собственост

публикувано 11.05.2014 г., 12:45 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 11.05.2014 г., 12:45 ч. ]

На 26.03.2014 г. и 01.04.2014 г. на територията на област Хасково служители на ДАНС, съвместно с органи на МВР, са провели специализирана операция за пресичане на нелегално производство на стоки от защитени търговски марки. Извършени са проверки на шест обекта, четири от които в гр. Хасково и два на територията на община Минерални бани, област Хасково. В три от проверените обекти са открити различни видове стоки (спортни дрехи, заготовки за производство на същите, апликации, обувки и парфюми), носещи логото на запазени търговски марки. Образувани са три досъдебни производства по чл. 172б от НК.

Осъществена операция за пресичане на незаконна дейност против интелектуалната собственост

публикувано 11.05.2014 г., 12:42 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 11.05.2014 г., 12:42 ч. ]

На 06.02.2014 г. в гр. Горна Оряховица служители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са осъществили операция за пресичане на незаконно разпространение на обекти на авторско право (филми, музика и софтуер) чрез създаване и администриране на интернет сайт от типа торент тракер. На два адреса в града е извършено претърсване, като са иззети 5 компютърни конфигурации, 6 хард диска и 11 оптични носители.

Процесуално-следствените действия са извършени под ръководството на Районна прокуратура - Горна Оряховица.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 172а, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Осъществена операция за пресичане на престъпна дейност срещу индустриална собственост

публикувано 11.05.2014 г., 12:38 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 11.05.2014 г., 12:38 ч. ]

На 18.12.2013 г. на територията на област Хасково служители на ДАНС са провели операция за пресичане на нелегално производство на неистински стоки от защитени световно известни марки. В 6 цеха за производство на текстил са намерени и иззети 3130 спортни артикула, заготовки за такива, метални емблеми и етикети от плат и пластмаса, носещи неправомерно лого (словно и фигуративно) на защитени търговски марки. По данни на правоносителите иззетите количества стоки и заготовки са на обща стойност 30 млн. лв. Предотвратените щети от невнесени данъци са около 6 млн. лв.

На 19.12.2013 г. със съдействието на служители на СДВР-МВР е извършена проверка на територията на Търговски център "Илиянци" - София. В товарен автомобил с хасковска регистрация са намерени и иззети 2600 артикула, носещи неправомерно знаци на запазени търговски марки. Предотвратени са щети от невнесени данъци в размер на около 100 хил. лв. Образувани са три досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 172б от НК.

Пробация и 500 лева глоба за жена от Садово, качвала клипове във vbox7

публикувано 26.11.2013 г., 4:59 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 26.11.2013 г., 5:00 ч. ]

Асеновград, България
На пробация и глоба от 500 лева бе осъдена асеновградчанка, обвинена от Районната прокуратура в нарушаване на Закона за авторските права. Младата дама сваляла от интернет хитови парчета и ги качвала във vbox7. По време на съдебния процес в Асеновград подсъдимата се призна за виновна и сключи споразумение с прокуратурата.Жената била безработна, омъжена и до момента неосъждана. Тъй като обичала да слуша популярна музика, се ровела в сайтове и сваляла парчета. Пред съда тя отговаряше по обвинение за нарушаване на авторските права за общо 19 хита, повечето от които на Лейди Гага, Бионсе и Кейти Пери. „Искам да кажа, че не съм съхранявала видеоклиповете на компютъра си. Свалях ги от един сайт и ги качвах на друг”, казва пред съдебния състав подсъдимата. Според заключенията на назначена по делото експертиза действията на жената трябвало да се третират като използване на обект на авторско право по друг начин, съобщава "Монитор".

Според магистратите от извършеното престъпление не са причинени имуществени вреди, заради което съдът одобрил споразумение между Районната прокуратура и подсъдимата. Тя се съгласила на пробация със задължителна регистрация по настоящия си адрес и на срещи с пробационен служител за една година. Заради клиповете ще плати и глоба от 500 лева, както и други 200 лева, колкото е струвала направената експертиза. /БЛИЦ

Информационен бюлетин-07.06.2013

публикувано 7.06.2013 г., 7:03 ч. от Матей Жостов

Служители на ГДБОП, сектор „Компютърни престъпления интелектуална собственост и хазарт”, съвместно с техните колеги от сектора за борба с организираната престъпност в Ловеч, проведоха операция за противодействие на пиратството в интернет. В хода на акцията е установено, че интернет сайтът http:/online-tv-web.info осигурява достъп до български телевизионни програми без необходимото съгласие на носителя на авторското право. Излъчването на сайта е прекратено с полицейско разпореждане. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 172а, ал.1 от НК, под наблюдението на Районната прокуратура – Троян.

Информационен бюлетин - 30.05.2013

публикувано 30.05.2013 г., 5:43 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 30.05.2013 г., 5:44 ч. ]


Служители на ГДБОП и ФБР проведоха операция за противодействие на интелектуалното пиратство в интернет. Прекратена е дейността на три сайта, предоставяли нерегламентиран достъп до телевизионни програми. В хода на съвместното разследване, проведено от служители на ГДБОП, сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост” и Федералното бюро за разследване на САЩ, продължило около 4 месеца, е изяснено, че сайтовете http://www.bgsreshta.com, http://triotelevision.com/ и http://www.djtacho.com/ предоставят неограничен достъп до български и международни телевизионни програми, които са защитени обекти на авторското и сродните му права. Сървърите на сайтовете са на територията на САЩ, уведомени са компетентните органи. След проверка, извършена от специални агенти от офиса на ФБР в Чикаго е установено, че са нарушени както българското, така и американското законодателство по отношение на защитата на интелектуалната собственост. В тази връзка, със съдействието на хостинг компаниите, е преустановена незаконната дейност на трите сайта.

http://press.mvr.bg/Bulletin/bl130530_01.htm

Информационен бюлетин - 24.05.2013 г.

публикувано 27.05.2013 г., 0:22 ч. от Матей Жостов

ГДБОП.
Служители на главната дирекция, заедно с експерти от дирекция „Авторско право и сродни права” към Министерството на културата, проведоха съвместна операция. Целта бе документиране и пресичане на незаконно използване на обекти на авторското право и сродните му права без съгласието на правоносителите. Акцията е реализирана в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от “Съвета за защита на интелектуалната собственост” към министъра на културата. При извършената проверка съвместните екипи установили, че в три от обектите на един от най-големите копирни центрове в Бургас се сканират и продават учебници в нарушение на закона. По този начин се нарушават правата на авторите и се възпрепятства легалното използване на създадените от тях произведения. На основание на констатираното е съставен акт от Министерството на културата. При проверката не са установени нарушения и престъпления, свързани с използване на софтуерни продукти от страна на дружеството.

http://press.mvr.bg/Bulletin/bl130524_01.htm

1-10 of 27