БЪЛГАРИЯ‎ > ‎

ГДБОП спря 35 сайта, разпространяващи филми и музика

публикувано 8.08.2012 г., 15:28 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 8.08.2012 г., 22:46 ч. ]


Антимафиоти от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при ГДБОП-МВР и Отдел „БОП” – Бургас проведоха операция за документиране и пресичане на незаконно използване на филми, музикални видеоклипове и телевизионни програми без съгласието на правоносителя. Продуктите били разпространявани и ползвани чрез интернет страниците bealife.net и gledaifilmi.be.

При проверка по сигнал на медия служителите на ГДБОП установили, че администраторът на сайта bealife.net Б.И. /22 г./ е пренасочил домейна към друг сайт - gledaifilmi.be, чрез който се предоставя достъп на неограничен брой потребители до най-новите филми и едни от най-популярните български телевизионни сериали и предавания. Така са нанасяни огромни щети на българските и международните индустрия и творци.

Изяснено е също, че Б.И. е регистрирал още тридесет и пет домейна, като чрез част от сайтовете, които се асоциират с тях, се предоставя достъп и до други обекти на авторското право и сродните му права /филми и музика/.

Във връзка с установените множество нарушения върху правата върху обекти на интелектуалната собственост достъпът до 35-те домейна е преустановен. По случая е образувано досъдебно производство.