БЪЛГАРИЯ‎ > ‎

ГДБОП спря торент сайт при спецоперация

публикувано 10.02.2012 г., 3:38 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 21.07.2012 г., 1:54 ч. ]


12:05 | 10 февруари 2012 | Общество /

Редактор Гергана Мишева 

Спецполицаи от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при ГДБОП и колегите им от БОП-Благоевград вчера са спрели торент сайт.
Антимафиотите проведоха спецакция в Благоевград за предотвратяване на незаконното използване на авторски произведения (музика, филми, софтуер и други), без съгласието на правоносителите чрез торент-тракер, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Разкрит е собственикът на сайта, който е и администратор. Той не е задържан, уточниха от пресцентъра за Дир.бг. Оттам обаче отказаха подробности кой е сайтът, тъй като работата по случая продължава.

Вчера на адрес в Благоевград са открити две компютърни системи и хардуерни устройства. Чрез тях се е осигурявал достъп на потребителите в интернет до огромен брой защитени обекти на авторското право без необходимото по закон съгласие на правоносителите, добавят от МВР.
Чрез торент–тракера се е предоставял неограничен достъп до най-новите и касови филмови заглавия, сред тях – и български, като по този начин се нанасят огромни щети, коментира министерството.

Поредната успешна операция на ГДБОП е в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие приет от “Съвета за защита на интелектуалната собственост” за ограничаване на интелектуалното пиратство.

Акцията на антимафиотите идва на фона на световните протести срещу спорното международно търговско споразумение за опазване на авторските права ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - "Търговско споразумение за борба с фалшифицирането").
Миналата седмица популярен украински сайт за споделяне на файлове бе затворен от властите с мотива, че нарушава авторски права.

Днес от Управителния съвет на Сдружението “Интерактив Адвъртайзинг Бюро България”, което обединява уеб медии, агенции и доставчици, се обявиха против АСТА.

Източник:http://dnes.dir.bgАнтимафиоти от сектор „Борба с организираната престъпност” –Благоевград, съвместно с колегите си от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при ГДБОП-МВР, проведоха операция по предотвратяване незаконно използване на авторски произведения /музика,филми,софтуер и други/, без съгласието на правоносителите чрез торент- тракер http://unhide-torrents.com.

В резултат на проактивните действия на служителите на ГДБОП-МВР e установен собственикът, който е и администратор на торент-тракера.

На 06.02.2012 г. от домашен адрес в гр.Благоевград са локализирани и иззети две компютърни системи и хардуерни устройства, чрез които се е осигурявал достъпа на потребителите на Интернет до огромен брой защитени обекти на авторското право, без необходимото по закон съгласие на правоносителите.

Чрез торент – тракера http://unhide-torrents.com се е предоставял неограничен достъп до най новите и касови филмови заглавия, като „Лов на дребни хищници”/изцяло българска продукция/, като по този начин се нанасят огромни щети на възстановяващата се филмова индустрия и българските творци.