БЪЛГАРИЯ‎ > ‎

Служители на ГДБОП прекратиха достъпа до нелегален торент - тракер

публикувано 22.03.2012 г., 21:55 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 21.07.2012 г., 1:53 ч. ]


21.03.2012 г.

Антимафиоти от   сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при ГДБОП-МВР  , съвместно с колегите си от регионалните сектори в София и Благоевград, проведоха операция по предотвратяване незаконно използване на авторски произведения /музика,филми,софтуер и други/, без съгласието на правоносителите чрез торент- тракер http://filebox1.com.

Сигналът е подаден от сценариста, режисьора и продуцента на българския филм”Лов на дребни хищници” в средата на 2011 година.След извършената проверка от служители на ГДБОП-МВР е установено по категоричен начин предоставянето на достъп, както до филма, който е обект на сигнала, така и до много други обекти на авторското право и сродните му права.

В резултат на проактивните действия на служителите на ГДБОП-МВР e установен собственикът, който е и администратор на торент-тракера – В. В. – на 21 годишен. Същият е известен в Интернет като”The King”.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл.172 а от НК.

На 20.03.2012 г. от домашни адреси в гр.Етрополе и Благоевград са локализирани и иззети три компютърни системи, чрез които се е администрирал сайта, посредством който се е осигурявал достъпа на потребителите на Интернет до огромен брой защитени обекти на авторското право, без необходимото по закон съгласие на правоносителите, като по този начин се нанасят огромни щети на възстановяващата се филмова индустрия и българските творци.
Comments