БЪЛГАРИЯ‎ > ‎

Служители на ГДБОП преустановиха два сайта за разпространение на филми

публикувано 28.09.2012 г., 3:22 ч. от Матей Жостов   [ актуализирано 28.09.2012 г., 3:25 ч. ]

28.09.2012 г.

Антимафиоти от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при ГДБОП проведоха операция по документиране на незаконно използване на филми, без съгласието на правоносителя чрез интернет страница http://gledaifilmi.net.
При извършената проверка служителите на ГДБОП-МВР са установили собственикът на сайта, чрез който се е предоставял достъп до неограничен брой потребители на филми, чиито права за разпространение на територията на България са собственост на членове на сдружението за защита на правата върху обекти на интелектуална собственост, като по този начин се нанасят огромни щети на българската кино индустрия и българските творци.
Собственикът на сайта е осигурявал достъпа на потребителите на Интернет до огромен брой филми, като защитени обекти на авторското право, без необходимото по закон съгласие на правоносителите в продължение на около три години. Той е създал на интернет адрес http://gfilmi.com огледален сайт, чрез който се е осъществявала същата дейност. Така в продължение на три години е осигурявал незаконен достъп на потребителите на интернет до огромен брой филми - защитени обекти на авторското право.
След разпореждане на ГДБОП-МВР, достъпът и до двата сайта е преустановен. Случаят е докладван на Софийската районна прокуратура.
Поредната успешна операция на ГДБОП е в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие приет от “Съвета за защита на интелектуалната собственост” към министъра на културата на България, за ограничаване на интелектуалното пиратство в интернет.
Материалите по случая са докладвани на прокуратурата

http://press.mvr.bg/NEWS/news120928_02.htm